download

Moderne folkemusikk (fra 1950 til i dag)

Moderne folkemusikk refererer til et bredt spekter av sjangere som oppsto på begynnelsen av det 20. århundre. Den var forbundet med tradisjonell folkemusikk. Fra og med midten av det 20. århundre oppsto en ny form for populær folkemusikk fra tradisjonell folkemusikk. Denne prosessen og perioden kalles “folkevekkelsen” og nådde et høydepunkt i 1960. Det vanligste navnet for denne nye formen for musikk er også “folkemusikk”, men blir ofte kalt “moderne folkemusikk” eller “folk revival musikk” for å gjøre forskjell på disse. Dette er folkemusikk som også omfatter fusjonsjangere som folkrock, elektrisk folkemusikk med mer. Mens moderne folkemusikk er en sjanger generelt forskjellig fra tradisjonell folkemusikk, deler det ofte de samme engelske navn, utøvere og arenaer som tradisjonell folkemusikk; selv individuelle sanger kan være en blanding av de to.download

Mens nasjonalromantikken hadde størst innflytelse på kunstnerisk musikk, den “andre folkevekkelse” på sent 20. århundre, oppsto en ny sjanger av populærmusikk med artister som ble markedsført gjennom konserter, innspillinger og kringkasting. En av de tidligste tallene i denne vekkelsen var Woody Guthrie, som sang tradisjonelle sanger i 1930 og 1940 samt komponere sin egen. I Storbritannia fostret denne folkevekkelsen en generasjon av singer/songwritere som Donovan, som oppnådde innledende prominence i 1960. Folkevekkelsen fostret også Canadas første ekte bølge av internasjonalt suksessrike artister som Gordon Lightfoot, Leonard Cohen, Joni Mitchell, og Buffy Sainte-Marie.

Store artister som dukket opp fra 1940-tallet til tidlig på 1960-tallet inkluderte blant annet Woody Guthrie, Bob Dylan, Pete Seeger , Joan Baez. På midten av 1960-tallet, gjennom tidlig 1970-tall, var forbundet med stor musikalsk, politisk og motkulturelle endringer. Folkemusikk fikk en rask evolusjon, ekspansjon på samme tid. Store endringer skjedde gjennom utviklingen av etablerte artister som Bob Dylan, Joan Baez, The Seekers, Judy Collins og Peter Paul and Mary, og også gjennom etablering av nye fusionsjangere med pop og rock.